Strategia succesului - cum să-ți atingi obiectivele

Strategia succesului - cum să-ți atingi obiectivele

Ce este succesul

Succesul este o combinație de mai mulți factori, dar cred că poate fi definit ca realizarea unui scop propus cu rezultate benefice atât pentru persoana in cauză cât și pentru alte persoane. In acest articol mă voi referi la succesul pe plan profesional.

Factorii de succes

 • Gradul de motivare
 • Aptitudini: capacitate și cunoaștere, inițiativa, rezistența, agilitate, flexibilitate, intuiție, realism
 • Munca asiduă și rabdarea
 • Angajament continuu
 • Buna organizare
 • Resurse
 • Concurența
 • Sprijinul din mediul inconjurator

Strategia succesului

1. Definirea - alegerea unui obiectiv

In alegerea obiectivului trebuie să avem in vedere atât preferințele personale, cât și oportunitățile. Una din marile provocari - dificultăti in drumul spre succes este de a produce ideea inițială care trebuie sa fie compatibilă atât cu posibilitățile pe care le avem, cât și cu cererea potențială existentă și neacoperită. Primul factor este in cea mai mare parte cunoscut, pe când al doilea necesită cercetare și intuiție și este dificil de cunoscut in intregime. Acesta reprezintă deci variabila risc.

Sansele de succes sunt mai mari dacă:

 • Stim clar ce ne propunem să realizăm
 • Alegem un scop potrivit aptitudinilor - cunostiințelor noastre, cu alte cuvinte dacă deținem o cât mai mare parte din mijloacele de a-l atinge. Aici intervin foarte mult factorii de ordin psiho-emotional. Trebuie sa ne placă, chiar sa ne entuziasmeze acțiunile ce trebuie intreprinse pentru a ne ajunge scopul. Si desigur să ne pricepem foarte bine la asta.
 • Variabila risc - necunoscuta este cât mai mică

Concluzia: alege ceva care iți place și la care esti bun, luând in considerare in ce grad intâlneste o potențială cerere

2. Definirea motivațiilor

Beneficiile care ar putea decurge din realizarea scopului pot acționa foarte bine ca tot atâți factori de motivație. Fiecare persoană este diferită, dar in general sunt valabili ca factori de motivație: bani și avantaje materiale, recunoaștere profesională, independență, etc.

Concluzia: fă o lista cu posibile avantaje

3. Cântărirea dificultăților - Decizia

Trebuie cercetat dacă dificultățile sunt in cea mai mare parte a lor posibil de inlăturat cu mijloace disponibile sau găsibile. Dacă balanța este in favoarea ta, atunci acesta este momentul sa iei o decizie.
Va trebui să decizi că, indiferent cât de greu este ceva sau cât timp presupune, dacă doresti și poți, o vei face oricum.
Nu lasa scuzele sa te oprească, întotdeauna vor exista o mulțime: activități de zi cu zi, obligații, timp.
Decide să treci la acțiune. Odată ce hotărăști sa-ți realizezi obiectivul, restul sunt pașii de urmat în timp pentru a ajunge acolo.

4. Intocmirea planului de acțiune - Organizarea

Organizarea este una din ingredientele succesului. Plănuiește! Obiectivele sunt realizate pas cu pas, așa că sortează pașii ce trebuie urmați pentru a-ți atinge scopul.
Fă o listă - da, scrisă - cu tot ce crezi că trebuie facut. Dacă poți vedea, poti urma. Dacă nu poți vizualiza ceea ce trebuie să faci, atunci e mai greu de facut.
Folosește Seeagenda - acest excelent organizator online te va ajuta să-ți listezi obiectivele și să-ți planifici proiectele, fie pentru uz personal sau profesional.

Acțiuni interne (ce depind numai de noi)

 • proiectul in sine
 • planificarea etapelor
 • resurse deținute
 • resurse de acumulat

Acțiuni externe (ce depind și de altii)

 • promovare
 • distribuție
 • acceptanță

5. Acțiune - Punerea in practică a planului de acțiune

Dacă-ți urmaresti obiectivele in mod constant, le vei ajunge. Va trebui doar să ai încredere în tine și să le materializezi. Aceasta s-ar putea sa nu se intimple în intervalul de timp dorit (niciodată nu e în intervalul de timp dorit), dar în cele din urmă se va intâmpla.
Acțiunea aduce rezultate. Lipsa de acțiune nu.

Acțiuni interne
Aceasta este etapa in care se depune munca propriu-zisă, in conformitate cu planul inițial, prin valorificarea maximă a resurselor deținute. Pe parcurs desigur vor apărea destule devieri de la plan, dar important este să fie pozitive și să servească mai bine scopul final. In cadrul procesului de materializare este folositor sa ai o stare mentală favorabilă activității depuse, de aceea adresează-te uneori listei cu motivații de la punctul 2 și incearcă totul pentru ca munca in sine să fie cât mai placută. Astfel vei avea mai mult spor.
Dar asta nu e partea cea mai grea.

Acțiuni externe
Odata planul materializat a venit timpul sa te ocupi de acceptanța lui, ceea ce va hotari in final succesul proiectului.
Noțiunea de acceptanță poate diferi in functie de fiecare activitate, dar de obicei este legată de felul cum persoane din afară recepționează proiectul respectiv. Semnifică rezultatul acțiunilor de promovare a unei creații de orice fel către ceea ce numim target group sau public. Au particularitatea și greutatea că depind in mai mare masură de alții.
Dacă organizatorul proiectului poate intui ce dorește publicul sau și integra aceasta in proiect sau - mai greu - dacă poate influența și dirija preferințele publicului său, se apropie foarte mult de succes.

6. Urmarirea și intreținerea

Urmărirea comportării în exploatare şi intervenţiile în timp reprezintă acţiuni distincte, sistematice şi complementare. Au ca scop colectarea informațiilor de feedback și dirijarea eforturilor de intreținere in vederea maximizării gradului de acceptanță și rezultatelor benefice. Imbunatațirea continuă a proiectului in functie de feedback-ul recepționat produce efecte imediate sau pe termen lung.

Concluzia: odată ce ai intrat in apă, trebuie sa inoți.

Cu toate mijloacele. Da, s-ar putea sa ia timp. Nu, nu există garanție de succes. Nu astepta succes imediat, pentru a nu te dezamăgi. Insistă cât este nevoie. Asta desigur poate fi dificil de intuit, pentru ca pe de altă parte trebuie sa știi când este cazul sa renunți.

Foloseste in toate etapele toate mijloacele posibile pe care le ai la dispoziție! Vei fi surprins să descoperi câte pot fi.

Dar... Surprise!
Mai este un factor extern decisiv: NOROCUL.

Singurul care nu depinde deloc de noi. Si nu am aflat incă care sfânt este responsabil cu norocul. Am căutat, crede-mă.
Toti ceilalți factori amintiți pot fi influențați, imbunătățiți, schimbați sau orientați intr-o direcție sau alta. Asta, nu.

Să avem insă grijă de tot restul și să sperăm ca vom fi norocoși!


07.01.2014
print Strategia succesului - cum să-ți atingi obiectivele
Anca Cristina Marini
published contents  
Uploading... Please wait